VITAMIN C a pes
Nevěřte, že vitamin C pes ve stravě nepotřebuje, protože si jej sám tvoří. Toto tvrzení je pravdivé jen z poloviny.
Pes si na rozdíl od nás lidí a také morčat skutečně tento vitamin tvoří v játrech, to je pravda, ale pouze v tzv. záchovných, minimálních dávkách, které stačí k tomu, aby nikdy nedostal skorbut (kurděje, u lidí běžný projev avitaminózy C), nicméně nestačí například k řádnému vývoji kloubních chrupavek a vazů u mladých, zejména rychle rostoucích jedinců velkých a obřích plemen. Ta si člověk vytvořil podle svých praktických potřeb co do exteriéru a povahového založení, ale uzpůsobit je i fyziologicky k danému účelu se mu nepodařilo. Nedokázal to a patrně ani nemohl. Proto je u těchto plemen v době růstu při vývojových potížích pohybového ústrojí, jako je třeba nekorektní postoj končetin, občasné kulhání apod. (a též jako jejich prevence), nutná dotace kyseliny askorbové. Je nezbytná k tomu, aby v průběhu řetězce fyziologických reakcí vedoucích k tělu vlastní biosyntézy kolagenu (proteinu tvořícího kolagenní vlákna, která protkávají kosti i některé chrupavky), vznikl z biologicky neaktivního, nefunkčního prokolagenu biologicky aktivní, funkční kolagen. Kolagen je jedna z nejhojnějších bílkovinných substancí v organismu psa a vyniká především mimořádnou pevností v tahu. Jeho makromolekula je tvořena trojitou pravotočivou superšroubovicí složenou ze tří levotočivých šroubovic. Kyselina askorbová je kofermentem – tedy jeho účinnost podmiňující součástí – enzymu peptidylprolinhydroxylázy a peptidyllyzinhydroxylázy. Tím, že umožňuje hydroxylaci dvou aminokyselin, prolinu na hydroxyprolin a lyzinu na hydroxylyzin, vzniká z prokolagenu kolagen a je pro zdravý vývoj kostry a kloubů psa (zejména větších plemen) naprosto nezbytná v dostatečném množství, které tělu vlastní produkce vitaminu C nemusí stačit. Odpovídající přívod vitaminu C organismu psa nezabezpečí ani syrová strava rostlinného původu, obvykle a zcela správně – pokud jde o člověka i morče – pokládaná za jeho zdroj. Potíž je v tom, že zažívací ústrojí psa coby šelmy nemá ani patřičnou délku, ani enzymatickou a mikrobiální výbavu nezbytnou pro její dokonalé strávení, rozrušení pevných povrchových celulózních membrán rostlinných buněk. Proto se jeho organismus touto cestou k vitaminu C nedostane vůbec, anebo jen k nepostačujícímu množství. Z toho důvodu je nutné v případě potřeby zajistit přívod kyseliny askorbové potravou prostřednictvím její dotace nebo dotace jejích sloučenin. U některých citlivějších jedinců může ovšem vést podávání vitaminu C ve větších množstvích (která bývají zejména při již vzniklých potížích nutná) k překyselení už tak značně kyselého obsahu žaludku, což se může projevit měkčím, příp. i průjmových trusem. Po snížení dávky, resp. po jejím vysazení, se sice stav zakrátko spontánně upraví k normálu, ale lépe je této nepříjemnosti předcházet. Je to možné aplikací vhodného zdroje kyseliny askorbové, esteru C (polyaskorbátu, chemicky askorbanu vápenatého). Tato sloučenina překyselení žaludečního obsahu nezpůsobuje, a proto ji lze v případě potřeby podávat i ve velmi vysokých dávkách.